Autor: 021

Novi Sad
25.11.2019.
11:55
Povodom 101. godišnjice prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, danas, 25. novembra položeni su venci na spomen-ploču na Trgu slobode.
  • Referendum

    25.11.2019 17:18
    Ima li neko informaciju kada se održao demokratski referendum sa pitanjem "Jeste li za tzv. 'prisajedinjenje' Vojvodini?" na kojem su glasali građani Banata, Srema ili Bačke? Hvala unapred.
  • Radno vreme

    25.11.2019 17:16
    Ceo JKP sektor u radno vreme dosao da tapse milosu
    Lepo
  • V

    25.11.2019 16:13
    @goxy
    previše ste ostrašćeni i imate previše mržnje u sebi.

    Vojvodina, kao prvo, nije bila napadnuta, nego je vekovima bila deo Ugarske, Habzburške monarhije i Austro-ugarske.

    Ako je neko napao i vešao Srbe dole u Srbiji, to je bila vojska, a ne domaće Mađarsko i Nemačko stanovništvo teritorije današnje Vojvodine. Vojvodina nije bila pod okupacijom.

    Prosto priznajte - manjina je odlučila da pripoji Vojvodinu Srbiji i to čak ne manjina naroda, nego na sumnjiv način izabrani predstavnici tih manjinskih naroda koji su delovali u nečijem interesu.

    Ali to je prošlo, legalizovano je. Niko ne osporava da je to tako. Samo dajte priznajte vi što mrzite Vojvodinu i što biste je ukidali, da ovo nije bilo demokratski.

    Kako bi bilo da danas to što je ostalo Mađara i par stotina preostalih Nemaca odluči o budućnosti većine?
  • Komifo

    25.11.2019 15:50
    @детелинара

    Pa ni Vojvodina nije bila prćija nadrisrba izbosne, pa evo gde smo.
  • goxy

    25.11.2019 15:34
    @V
    A posebna priča je što su u to vreme Nemci i Mađari činili većinu i nisu ništa bili pitani.
    ---
    Ma da necemo mozda da pitamo one koji su nas napali i vesali po Srbiji i ubijali nas narod??? Oni da se pitaju? Nece se pitati nikada vise!
  • детелинара

    25.11.2019 15:21
    @Kuca bana Jelacica
    Мало сте добили земље од краља и после Тита, па би још и Срем да вам дамо? Побили милион Срба, протерали стотине хиљада, срушили хиљаде православних храмова, и опет би да се шире на рачун Срба? Еј бре, нема вас ни 4 милиона сад у Хрватској. Осим Загрееба и приморја земља вам је пуста. А ви овде ширите великохрватске неоусташке претензије на нешто што никада није било ваше.
  • Kuca bana Jelacica

    25.11.2019 14:02
    Baranja je predivna, najtajanstveniji dio Hrvatske. Ali, mozda bi imalo smisla trampiti Baranju za Istocni Srijem. Naime, po sporazumu Cvetkovic - Macek iz 1939', Banovina Hrvatska se prostirala do Petrovaradina, sta i nije bilo zacudjujuce, jer je Petrovaradin oduvijek bio grad vecinski naseljem Hrvatima, i bez Hrtava nema Petrovaradina. Doduse, u samom gradicu su i Nijemci nekada bili vecinsko stanovnistvo, a Hrvati u novom i starom Majuru. To je valjda jasno i svim Srbima u Novom Sadu i danas vecinskim narodom u samom Petrovaradinu. To jasno pokazuje sva kulturna bastina Petrovaradina, od crkve sv. Juraja kao najznacajnijeg sakralnog spomenika baroka, vojnog baroka na prostoru kako Vojvodine tako i same Srbije, pa do ekumenskog svetista na Tekijama, pa do crkve sv. Roka itd... zato je vlast u NS oduvijek pomalo izbjegavala Varadin, pa su mu prvo ukinuli status grada, iako je nastao prije NS a i spojili ga s NS om, pa zaitim i opcine, jos samo da mu i ime promijene. I kako objasniti likovima poput ovog комша@, da list papira ima dvije stranice ?! Da Hrvatska drzava dopire do Đave i da NS nadgledamo sa zidina te tvrdjave s kraja 17' stoljeca. Ovaj dio o Bunjevcima nemam prostora konkretno komentirati. Onda je legitimno da lokalne Srbe u HR zovemo Raci ili pravoslavni Hrvati. Nema problema. I nacionalizam ima dva kraja. Lp za NS :)
  • V

    25.11.2019 13:00
    @комша
    ni građani i građanke Srema, Banata i Bačke ništa nisi odlučili - nije bilo demokratskog referenduma sa pitanjem "Jeste li za tzv. 'prisajedinjenje' Srbiji?".

    Odluku su doneli nekakvi tobožnji zastupnici pojedinih, probranih naroda - izabrani na sumnjiv način.

    A posebna priča je što su u to vreme Nemci i Mađari činili većinu i nisu ništa bili pitani.
    Dakle ova odluka je nelegitimna jer je odlučila manjina.

    Legalna je postala voljom velikih sila da Srbija dobije ratni plen i tako je kako je.

    Ko priželjkuje Baranju, ostaće i bez Vojvodine.
  • Salas u malom ritu

    25.11.2019 12:55
    Vidim hiljade Vojvodjana su dosli da proslave :)))
  • srđan

    25.11.2019 12:45
    Dan žalosti.....
  • комша

    25.11.2019 12:10
    Није се присајединила Војводина, већ прво Срем, а сутрадан Бачка, Банат и Барања. И нико данас да покрене питање Бартање? Дата је Хрватској а да њени грађани ништа нису одлучили.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna